dimarts, 18 d’octubre del 2011

Epigenètica. De quina manera l'alimentació altera els nostres gens

Tots tenim un material genètic que ens defineix. Aquest material s'expressa en el nostre cos, en coses tan simples com el color dels ulls, o complicades com el  funcionament del metabolisme.

Així, ens escudem darrera d'aquest determinisme per no canviar res del nostre modus vivendi. Però l'epigenètica, una branca d'estudi de la genètica, està demostrant que l'ambient, els hàbits, l'alimentació i fins i tot  les situacions que passen mares en estat de gestació, poden provocar canvis en l'expressió d'aquests gens, és a dir, no canvis de material genètic si no de l'expressió d'un determinat gen o un altre. Això s'ha pogut demostrar gràcies als bessons; persones amb idèntic material genètic que presenten disparitats degudes exclusivament a hàbits diferents.

El passat dissabte (15/09/2011) al programa televisiu La noche temática, es va emetre: Epigenética: como la alimentación altera nuestros genes; un documental sobre les conclusions d'aquests estudis. Fàcil i planer, és altament recomanable per entendre millor i amb ciència, com tot allò que fem ens afecta a nosaltres i a les generacions futures.

Epigenética: como la alimentación altera nuestros genes (AVÍS: el documental es trobarà actiu durant els propers quinze dies).

1 comentari:

  1. Efectivamente, el problema de la alimentación incide directamente no solo en nuestro metabolismo, sino en la forma de relacionarnos con los demás, en la toma de decisiones, en afrontar la jornada laboral, etcétera.
    Entendemos que con actos como beber, fumar o conducir irresponsablemente, entre otros, ya ponemos en peligro nuestro cuerpo, pero no somos capaces de entender que una alimentación desequilibrada puede tener consecuencias de carácter negativo.
    En este país donde se presume mucho de la dieta mediterránea lo que falta es poner en marcha programas de educación en materia alimenticia tanto en el mundo escolar como fuera de él, donde se muestre que un crecimiento sano, con una dieta equilibrada y deporte moderado permitirá alargar nuestra esperanza de vida y fortalecer nuestro cuerpo física y sicológicamente.

    ResponElimina