dissabte, 1 de setembre del 2012

El dia que la mierda tenga valor...

los pobres nacerán sin culo.

Amb aquesta contundència resava un mur de camí al meu col·legi. Record que de petita no passava de l'escatologia de les paraules però a mida que madurava, la frase madurava amb mi.

L'altre dia va prendre més força que mai, quan llegia sobre la protesta d'uns col·lectius a Andalusia sostraient aliments d'una gran superfície pels més necessitats.
Evidentment els mitjans de comunicació no passaven del sensacionalisme de les imatges i en la desaprovació de representants polítics participants de l'esdeveniment, en canvi jo em vaig aturar en l'arrel que provocava tot aquest carriportal i és que, s'estan tancant amb pany i clau els contenidors de fems.

Un pany de maleta als fems? i... per què? la brossa ara és valuosa? i si ho és perquè la tiren?

Sabeu què eren els espigoladors? eren aquelles persones que amb permís dels propietaris, podien recollir dels camps allò que havia quedat desprès de la recolta. Sempre han existit, si bé per les exigències del mercat actual en que els productes han de complir estrictes estàndards de color, tamany i forma (i atenció perquè no dic res de sabor o qualitat nutritiva) els espigoladors tenen més on triar, per què es tira tot allò que el mercat no demana.
El moviment espigolaire està molt arrelat i no pateix cap detriment social en altres països, com és el cas de França.
Els espigoladors urbanites van a l'altre lloc on els estàndards del mercat rebutjen comestibles amb criteris molt allunyats de l'ètica alimentària, les grans superfícies.
Com que per aquestes empreses el menjar es mercaderia, no aliment, modifiquen dates de caducitat, emplenen prestatges amb productes frescs per provocar el consum o rebutjen tones de taronges perquè n'han trobat tres de tarades, provoca que l'aliment passi directament a dir-se brossa i el seu lloc és un contenidor. D'això el meu padrí en deia tudar.

Així els espigolaires i aquells que avui en dia comencen a patir gana, van al contenidor. Però això no agrada als supermercats. No, ells ho tiren perquè en comprem de nous, no per què furguem d'entre el rebuig. Es tracta de participar del sistema, no d'aprofitar-se'n. Així dons posen cadenat a la merda i diguem lladres a qui hi furgen.

Si el límit entre menjar i fems ja és dins un contenidor tancat en pany i clau, preguem perquè la merda no entri al sistema, perquè... on posaran el pany?

2 comentaris:

  1. Els promotors dels "assalts" haurien de tenir més informació i preparar-los a la matinada quan "buiden" les grans superfícies: també cridarien la policia. Segur.

    ResponElimina
  2. Bé si vols entram en el debat de si és o no un robatori. Es un robatori entrar a un lloc on la condició és pagar pel que t'emportes, però... les grans superfícies també ens roben a nosaltres i en canvi això s'accepta... perquè????

    Parlem-ne...

    ResponElimina